Zoeken

Stappenplan om te carrièreswitchen


Van bakker naar verpleger. Droom jij ook wel eens over het maken van een carrièreswitch? Sta je op dit kantelmoment maar weet je niet hoe dit aan te pakken? Een carrièreswitch is altijd een beetje een sprong in het diepe. Neem daarom even de tijd om stil te staan én richting te bepalen. Een uitgebreid plan om te carrièreswitchen vind je hier.


STAP 1- Leer jezelf beter kennen

> Sta eerst even stil bij wat je écht wilt (of niet meer wilt). Wat zijn je drijfveren om van job te veranderen? Welke competenties, waarden en talenten wil je graag inzetten in je nieuwe job? Wat geeft je energie in een job?


Moeilijk om een antwoord te formuleren? In een loopbaantraject helpen we je maar al te graag. Meer dan eens leidt zulk traject tot verrassende inzichten en nieuwe ontdekkingen.


> Kijk dan wie je bent in je huidige werkcontext. Wat doe je graag/waar blink je in uit in je vrije tijd (hobby’s, verenigingsleven, vrijwilligerswerk …)? Wat vertelt dit over je passies en energiegevers?


> Vraag feedback aan anderen. Heel vaak brengen je naasten kwaliteiten aan waarvan jij je niet altijd bewust bent.


> Bundel alle info te tot een gedetailleerd profiel van je waarden, energiegevers & kwaliteiten.


STAP 2 - Onderzoek de jobmarkt

> Grasduin door de grote vacaturewebsites (VDAB, Jobat, …) om een zicht te krijgen op vacatures die aansluiten bij jouw profiel (achtergrond , waarden, energiegevers & kwaliteiten)


> Raadpleeg vervolgens de beroepenzoeker (Onderwijskiezer) om een nog breder beeld te krijgen van de jobs die je aanspreken. In de beroepenzoeker lees je een uitgebreide omschrijving van de inhoud van de job, het loon, de positie op de arbeidsmarkt en interessante getuigenissen van mensen die deze job uitvoeren.


> Niet enkel het soort job maar ook de aard van de organisatie is van belang. Welk soort organisatie sluit aan bij jouw waarden en persoonlijkheid? Voel jij je als een vis in het water in een kleine, huiselijke onderneming of werk je graag bij een grote gevestigde waarde? Wil je vooral veel vrijheid of primeert zekerheid?STAP 3 - Jobmatch

> Tijd om de bomen door het bos te zien. De rode draad oefening is een interessante oefening om aan de slag te gaan met de massa aan info die je opdeed in de vorige stappen. Sorteer alle interessante vacatures/beroepen gerangschikt volgens ‘oh ja, mijn droomjob’ tot ‘best wel ok’.


> Zoek de rode draad? Waarin verschillen de ‘topjobs’ van de ‘best wel ok jobs’? Definieer zo de belangrijkste elementen en de best passende job(s)


ACTIEPLAN

> In een actieplan schrijf je neer welke stappen nodig zijn om je eindbestemming te bereiken.

> Start met een kleine stap en zet je plan op papier. Dat helpt je om in actie te komen. Er zijn vaak meerdere routes naar een nieuwe job. We stippelen alvast enkele ideeën voor je uit:


- Volg een opleiding: Via deze link vind je een overzicht van alle opleidingen in Vlaanderen die je kan volgen na het secundair onderwijs: Overzicht van opleidingen na het secundair onderwijs - info voor studenten en cursisten (vlaanderen.be). Je kan ook heel wat opleidingen volgen via afstandsonderwijs zodat je makkelijker de combinatie kan maken met je gezin en huidige job. Je kan vaak perfect kiezen om te starten met het volgen van een aantal vakken of modules van een opleiding.


- Informeer je over faciliterende maatregelen: de combinatie werk en studie is vaak allerminst evident. Daarom werden er systemen in het leven geroepen zoals het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) of tijdskrediet (Vlaams opleidingsverlof | Vlaanderen.be).


- Pas je CV en linkedin profiel aan zodat de competenties die je in een nieuwe job kwijt wil meer in de verf komen te staan.


- Plan concrete initiatieven om ervaring op te doen. Heb je bijvoorbeeld interesse in een job als copywriter? Werk dan een portfolio uit en zoek kansen om op vrijwillige basis te publiceren.


Heb je hulp nodig om het antwoord op deze vragen te vinden? Onze loopbaancoaches gaan graag samen met jou op ontdekking. Maak hier je afspraak!


29 weergaven