Zoeken

Mindboost voor de examens

Honderden pagina’s kennis en stapels boeken die op je liggen te wachten om in je nu al overvolle brein gestampt te worden. Je hebt een ongelooflijk krappe examenplanning en het gevoel dat je beter wat eerder begonnen was met studeren. Tel daarbij een portie stress die je ongewild komt vergezellen en je weet dat je een hele uitdaging voor de boeg hebt. Bekijk hieronder de vier tips die Anthentiek voor je heeft om je geheugen te boosten en je stress te verminderen.


Studietips om beter te studeren bij Kurago. Student dat studeert voor examens.


1. Structuur en herhaling

Structuur en herhaling, structuur en herhaling, … Als er twee dingen zijn die je brein nodig heeft om kennis op te slaan, zijn het, jawel, structuur en herhaling. Een inhoudstafel is het instrument bij uitstek om overzicht en structuur te creëren. Het is een kapstok waar je al je kennis aan ophangt. Je moet met andere woorden eerst weten waar je kennis ‘opbergt’ vooraleer je op de inhoud ingaat (denk aan de analogie van een mappenstructuur op een computer). Een inhoudstafel werkt vervolgens als een ‘zoekmachine’ die je in gedachten kan doorlopen tijdens het examen. Zo weet je snel waar je het antwoord op een examenvraag kan situeren in de cursus. Als er geen inhoudstafel is: zelf maken die handel! Een gouden tip: leer je inhoudstafel ALTIJD vanbuiten.


Om het overzicht te behouden, werk je steeds van de hoofdzaken naar de bijzaken. Bestudeer eerst de titels, tussentitels en de kern van de tekst of het hoofdstuk. Tracht de essentie te vatten vooraleer over te gaan naar de bijzaken en details. Schema’s en mindmaps doen wonderen voor je geheugen. Focus daarbij op de verbanden, gelijkenissen en verschillen (bv. tussen twee theorieën). Dit resulteert in diepgaande kennis die je minder snel vergeet.


2. Slim herhalen

Herhaling is de moeder van alle kennis. Niets oeverloos je cursus opnieuw en opnieuw blokken van A tot Z. De tijd is beperkt en meestal mag je al blij zijn als je alles één keer grondig kan doornemen. Herhalen integreer je daarom best voortdurend in het leerproces. Dit doe je bijvoorbeeld door op het einde van elk studiemoment kort de hoofdzaken te herhalen en bij de start van een nieuw hoofdstuk in enkele kernwoorden het voorgaande samen te vatten. Zoveel mogelijk kleine herhaalmomenten inlassen, is de boodschap. Breng variatie in het herhalen: wissel de volgorde en de invalshoek van hetgeen je herhaalt. Schrijf, lees, vertel luidop… Slim herhalen doe je door kennis op zoveel mogelijk verschillende manieren ‘op te slaan’.


3. Tijdsnood

studietips voor studenten tijdens de examens. Tips om efficiënt te leren studeren.

Het is de dag voor het examen en je bent in massale tijdsnood: weinig uren voor nog héél véél pagina’s. Je probeert grofweg zoveel mogelijk pagina’s erdoor te jagen en strandt (hopelijk niet) in een bijna zenuwinzinking. Stress verhindert je dan ook nog eens om doelgericht te werk te gaan. Toch is strategie de enige redding. Neem

even afstand en bekijk de leerdoelstellingen en verwachtingen van de docent (via de ETCS-fiche). Bepaal je prioriteiten en bedenk welke delen je echt grondig wil doen en welke minder belangrijke delen sneller kunnen. Snel én grondig gaan immers niet goed samen en je krijgt alleen maar meer stress als je alles probeert grondig te doen. Bestudeer alleszins je inhoudstafel en schema’s (als die er zijn) en focus op de essentie.


4. Black-out

Na al dat harde blok- en stampwerk, ben je er klaar voor. Tot je de eerste examenvraag leest en alles één grote, blinde vlek wordt. Je beleeft een gevreesde back-out. Bij een black-out is je kennis niet verdwenen maar enkel tijdelijk ontoegankelijk. Neem daarom even een ‘mentale pauze’. Draai je examenkopij om en kijk gedurende 5 minuten niet naar de examenvragen. Doe eventueel een korte ademhalingsoefening om te ontspannen. Start daarna met vrije associatie: denk aan de eerste les, de professor, het handboek, … Stimuleer vervolgens je geheugen door eerst de inhoudstafel of grote lijnen terug te halen en op je kladblad te noteren. Je zal zien dat de rest vanzelf volgt!


Het hele Anthentiek team wenst je veel succes met je examens! 🍀

4 keer bekeken