top of page
Zoeken

Last van stress? Lees dan onze 5 tips om hier beter mee om te gaan!

Een tijdje geleden leerde ik mijn nieuwe metgezel, slapeloosheid kennen. Een gevoel van onrust en piekeren hield me wakker. Een hoofd dat me zodra ik in bed lag overal mee naar toe nam… Ik hoef je niet te vertellen dat leuk anders is :)

De wegen van stress zijn ondoorgrondelijk en de klachten al even uiteenlopend. Fysieke klachten die ik het vaakst hoor opduiken bij cliënten zijn migraine, darmklachten, stramme spieren, , geheugenproblemen, een verminderde weerstand of een zelfs een druk op de borst.


Pak je stress aan door een training te volgen bij Kurago Hasselt


Niet zelden zijn we ons onbewust van het feit dat ons lichaam ons signalen geeft om ons te vertellen wat gas terug te nemen. Ons lichaam weet vaak al veel eerder dat er “iets mis is” dan dat wij dat doen. Bij stress treden er allerlei automatische mechanismes in werking die zorgen voor stresshormonen ((nor)adrenaline, cortisol…) opdat we zo alert mogelijk kunnen reageren. Op lange termijn leveren deze hormonen ons vooral kosten op. Kosten die te maken hebben met ons lichaam (bv. verzwakt immuunsysteem, ontstekingen die toenemen). Maar ook heel wat kosten die betrekking hebben op ons welzijn; we ervaren meer angst, meer verdriet, meer frustratie… Vaak ook omdat we maar al te goed beseffen dat we niet in het leven staan zoals we dat zouden willen. We zijn te druk bezig zijn met rennen of “over”leven

Wat als je op die momenten zou kunnen vertragen? Zou kunnen opmerken wat er binnen in je gebeurt en wat je lichaam je probeert te zeggen. Is het écht helpend om op zulke momenten van jezelf te eisen nog even snel je mailbox te checken of de vaatwasser leeg te maken? Kan je op zulke momenten luisteren naar jezelf en wat doen voor jezelf in plaats van tegen jezelf?

Voor zij die inspiratie nodig hebben, hieronder 5 dingen die je voor jezelf kan doen op zulke momenten:


  1. Bewegen Onderzoek heeft meermaals uitgewezen dat bewegen cortisol-verlagend werkt. Voor de mensen die minder voelen voor intensief sporten ( “het is een misvatting dat je meteen heel intensief moet bewegen”). Luisteren naar je lichaam is ook hier de sleutel. Als je voelt dat je energielevel het hebben kan, is een hartslagverhogende activiteit aan te raden (fietsen, joggen, zwemmen). Indien niet is een blokje wandelen al meer dan goed genoeg. Klein beginnen is de boodschap en vooral doen wat bij je past.

  2. Natuur Ik hoor het bij mijn collega’s, ik hoor het bij mijn cliënten; heel wat mensen kunnen vertragen in de natuur. En dit mag je breed interpreteren – gaande van een natuurwandeling maken tot tuinieren – Beiden hebben gunstige effecten op stress. Onderzoekers van de universiteit Hasselt deden een uitgebreid onderzoek waar ze de effecten van “in interactie staan met de natuur” op medewerkers onderzochten. Voor de geïnteresseerden klik hier. Daarnaast houden mijn man en ikzelf ervan om tot rust te komen tijdens één van de prachtige wandelingen van Natuurpunt.

  3. Lichaamsgerichte interventies Verder is er ook onderzoek dat zich richt op lichaamsgerichte interventies. Denk maar aan massages, welness, etc. De resultaten wijzen uit dat beiden de bloeddruk naar beneden kunnen helpen en dat massages de spierspanning kunnen verminderen. Voldoende reden om ook eens uit te zoeken of die voor jou zou kunnen helpen.

  4. Meditatie of mindfulness Mindfulness kan je helpen om in het nu te zijn, even te vertragen, stil te staan bij hoe je erbij zit, hoe je lichaam voelt en wat je nodig hebt. Ook kan mindfulness je ondersteunen in het afstand nemen van je gedachten. De vergelijking die ik graag maak is met op het perron te staan en kijken naar de treinen die passeren zonder dat je op hoeft te stappen of meegenomen hoeft te worden door een gedachtetrein. Er zijn verschillende manieren om je mindfulness vaardigheden te versterken. Je kan dit 1 op 1 doen in therapie of aan de slag gaan met apps (headspace, calm). Deze apps hebben vaak een aantal oefeningen die gratis zijn zodat je ongedwongen kennis kan maken met mindfulness.

  5. Doen wat voor jou werkt Aanvullend op wat ik hierboven heb gedeeld, denk ik vooral dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat voor hem of haar werkt en welke activiteiten zelfzorg betekenen. Waar de één energie haalt uit een avondje in een boek duiken of creatief bezig zijn, haalt de ander energie uit een dagje weg met vrienden of vriendinnen. Weet je niet wat jou energie geeft of wat je kan helpen vertragen, ga dan vooral aan het experimenteren. Hierboven vind je alvast wat inspiratie terug.


En natuurlijk begrijpen we dat een hele dag gevuld met energiegevende activiteiten een utopie is. We hebben allemaal “moetjes”, maar laten we klein beginnen. Hoe kan jij meer zelfzorg of energiegevers in je week of zelfs dag brengen? Ik hoor het graag.

Zit jij vast in een patroon van teveel stress? Wil je hulp bij het bewegen naar meer zelfzorg en veerkracht? Meer energiegevers in je week brengen? Contacteer ons dan via 0470 61 98 26 of ann@anthentiek.be. We gaan graag met je op weg.

105 weergaven

Comentários


bottom of page