top of page
Zoeken

5 tips voor persoonlijke groei

Waarschijnlijk word je net als ik regelmatig om de oren geslagen met allerlei boeken en artikels over persoonlijke groei. Vaak dragen ze klinkende titels als “in 10 stappen naar je beste zelf”.


We willen je graag 5 simpele, psychologisch onderbouwde tips geven voor persoonlijke groei die je gemakkelijk in je dag en leven kan integreren.5 Tips voor persoonlijke groei van Kurago Hasselt Psycholoog


Tip 1: Bepaal ZELF het onderwerp van je persoonlijke groei

De maatschappij kan je nog zo veel opleggen maar waar wil jij in groeien? Welke eigenschappen bewonder jij bij andere mensen en zou je jezelf ook graag toewensen? Welke eigenschappen zouden je leven een stuk makkelijker maken?


Het is belangrijk dat jij het doel m.b.t. persoonlijke groei kiest zodat je groeiproces kan vertrekken vanuit intrinsieke motivatie. Dit helpt je ook om vol te houden. Maar al te vaak willen we groeien in gebieden omdat we denken dat het verwacht wordt of omdat we geleerd hebben dat het zo moet. Je verbinden aan een groeiwens die vanuit jezelf vertrekt zorgt voor meer lange-termijn motivatie.Tip 2: Onderzoek waar je NU staat en uit welke hulpbronnen je kan putten.

Bepaal waar je nu staat in je groeiproces. Onderstaande vragen helpen je om een zelf-reflectief proces op gang te brengen.

  • Waar bevind je je vandaag op de schaal van je groeidomein? Bv. Geef jezelf een score op een assertiviteitsschaal van 0 tot 10.

  • Is je antwoord een 4 of misschien een 7, stel jezelf dan de vraag – wat zit er in dit cijfer? Wat zorgt ervoor dat ik mezelf geen 0 geef? Welke vaardigheden of kwaliteiten bezit ik al die me helpen om assertief te reageren?

  • Wat is het hoogste cijfer dat ik ooit gescoord heb op deze schaal? Sta stil bij de factoren die dit mogelijk hebben gemaakt. Wat was er in de omgeving dat maakte dat je dit toen kon? Hoe heb je dit aangepakt? Wat (of wie) heeft dit mogelijk gemaakt voor je?

Op deze manier leg je de focus op aanwezige kwaliteiten & hulpbronnen en hoe deze in te zetten in je groeiproces.Tip 3: Maak je groeidoel concreet

Terug naar je schaal van 0 tot 10. Waar wil je komen te staan? En nee, het hoeft helemaal geen 10 te zijn. Wanneer zou je tevreden zijn? Laten we dit zo concreet mogelijk maken. Wat zou je anders doen? Zou je bijvoorbeeld je baas aanspreken over de vervelende opmerkingen die hij geeft tijdens de wekelijkse meeting of die medewerker vertellen dat je het niet leuk vindt dat hij telkens 10 minuten te laat opstart.


Sta er ook bij stil hoe het zou voelen als je deze verandering doorvoert? Wat zou er anders zijn? Voor jou; in het contact met anderen? We houden verandering immers beter vol als we de “waarom doen we het eigenlijk allemaal?” helder hebben.Tip 4: Bepaal de eerste kleine stap

Stel jezelf de vraag wat de eerste kleine stap is die je richting je doel kan zetten. Maak je intentie ook hier weer zo concreet mogelijk; wat ga je doen, wanneer ga je het doen, waar en met wie? Je omgeving vertellen over je intentie kan je helpen om je dat extra duwtje te geven om te springen.


Je kan ook al een overzicht maken van de vervolgstappen die nodig zijn om je groeidoel te bereiken. Zorg voor uitdagende maar haalbare doelen en weet dat je tijdens het proces steeds kan bijsturen. Zelf ga ik graag creatief aan de slag met actieplannen (denk aan mindmaps, foto’s en quotes) zodat ik ze een mooi plekje kan geven op mijn bureau.


Je kan ervoor kiezen om een beloning te verbinden aan elke stap die je zet. Ook dit kan een hulp zijn je motivatie vast te houden.Tip 5: Creeër gewoontes voor duurzame verandering

Eerste stappen gezet, mooi zo! Maar hoe gaan we dit nu vasthouden? Denk over manieren waarop je de nieuwe handeling(en) een plekje kan geven in je dag of week. We weten dat het helpt om een soort van “reminders” in je dag te installeren. Misschien helpt het je wel om een quote in je agenda te voorzien of een post-it op je computerscherm te plakken om je aan je nieuwe gewoonte te herinneren.


Houd ook bij hoe de nieuwe gewoonte uitpakt in je leven – je hebt je assertief kunnen uiten naar je baas, wat bracht het je? Focus op de wins. Een gewoonte volhouden wordt makkelijker als we zien welke positieve effecten eraan vasthangen.Persoonlijke groei door groeiexpert psycholoog en coach Kurago te Hasselt


Veel succes met experimenteren en geef ons gerust een seintje hoe het ging.


Liefs,

Ann

55 weergaven

Opmerkingen


bottom of page