top of page
Zoeken

Moed

Ik heb ontzettend lang gedacht dat moedig zijn wil zeggen dat je geen angsten kent, gewoon doet en liefst heel veel zelfvertrouwen hebt terwijl je enge dingen doet zoals bijvoorbeeld een presentatie geven of op die persoon afstappen die je stiekem al een tijdje ziet zitten.


Intussen weet ik dat ik niet de enige ben die er zo een beeld voer heeft. Ons beeld van moed als onverschrokken in het leven staan wordt mede in stand gehouden door onze omgeving. We praten niet zo graag over onze kwetsbaarheid en hebben de neiging andere mensen het label “moedig” of “zelfzeker” te geven op basis van de buitenkant. Ook het goed bedoelde advies in boekjes of van die alleswetende vriend doet niet goed aan onze definitie van moed. Denk maar aan titels als “nooit meer bang in 10 stappen” of raad als “je moet niet bang zijn, maar gewoon positief denken en doen”.Maar wat is moed dan nu eigenlijk?

Gaandeweg leerde ik wat het betekent om moedig te zijn. Ik had als student heel veel last van faalangst.


De examenperiode was dan ook steeds weer een hel. Wonder boven wonder slaagde ik er keer op keer in om toch te doen wat nodig was – hard studeren en naar het examen gaan – met bakken angst in mijn rugzak. Een vriendin vertelde me dat dat moedig was en ik voelde dat het klopte.


Een andere openbaring rond moed kwam er tijdens mijn eerste opleiding ACT. Ik leerde er niet alleen dat gevoelens van angst en angstige gedachten normaal waren en ging me hierdoor eindelijk minder vreemd voelen. Ook leerde ik dat interne worstelingen je niet tegen hoeven te houden om moedige stappen te zetten.


Dus als je mij vandaag opnieuw de vraag stelt wat moed is, zeg ik niet meer “nooit bang zijn” maar zeg ik “bang zijn en het toch doen”. Ik heb lang gedacht dat moed en angst elkaar uitsluiten. Nu weet ik dat ze vaak hand in hand gaan.


En dat is ook wat we mensen willen bijbrengen. We willen mensen leren dat je moedig kan zijn en bang tegelijk, dat angst (of eender welke andere lastige emotie) je niet tegen hoeft te houden om een waardevol bestaan te leiden en te doen wat er echt belangrijk is voor je.


“Courage is not the absence of fear. Courage is feeling the fear, the doubt, the insecurity and deciding that something else is more important”


En dat soort moed, lieve mensen, gunnen we elk van jullie.


Warme groetjes,

Ann


27 weergaven

Comments


bottom of page