top of page
Zoeken

Eerste hulp bij doelen stellen

Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Net zoals velen, ben ik dit jaar weer mooi aan de slag gegaan met een aantal nieuwe voornemens. Terugkijkend op 2018 moet ik wel toegeven dat ik niet alle voornemens van 2018 heb kunnen waarmaken. Maar onder het motto “wees wat milder voor jezelf” wil ik mezelf hier niet voor afrekenen. In de plaats daarvan ben ik op zoek gegaan naar tips die me kunnen helpen bij het stellen van doelen. Want ik geloof dat doelen stellen voor jezelf niet alleen helpend is in januari. Je kan er morgen mee beginnen en het kan je hele leven doorgaan.


Loopbaanbegeleiding om je te helpen met een motivatiebrief te schrijven in Hasselt Genk Limburg

Graag deel ik mijn 8 tips met jullie.

1. Verdeel je doel in kleine stappen.

In plaats van doelen als “ik wil 3 keer per week intensief sporten”, ben ik dit jaar overgestapt naar kleinere, meer haalbare doelen. Zo staat er nu op mijn lijstje minimaal 1 x per week met de fiets naar het werk of om de dag een wandelingetje tijdens de pauze. Ik merk dat zulke kleine doelen veel toegankelijker zijn om eraan te beginnen, waar 3 keer per week intensief sporten een berg lijkt die ik moet gaan beklimmen.


2. Maak je doelen concreet en meetbaar

Vorig jaar stond er op mijn lijstje van goede voornemens “ik wil gezonder leven”. Toen ik dit jaar het lijstje er terug bij nam, wist ik zelfs niet meer wat ik hier precies mee bedoelde. Dit jaar heb ik het doel concreter gemaakt. Ik wil elke dag 1 liter water drinken en ik wil graag 1 stuk fruit per dag eten. Op deze manier kan ik makkelijker bepalen wanneer ik het doel bereikt heb. Een leuke app om concrete doelen in te geven en bij te houden in welke mate je die doelen bereikt, is Tally.Leren doelen stellen bij Kurago Hasselt met ervaren psychologen.


3. Maak je doelen positief en openbaar

Noteer je doelen steeds positief. Schrijf op wat je wel wilt in plaats van wat wil je niet meer wilt. Dit is meer motiverend. Het helpt ook om je doelen te delen met anderen. We weten dat je je op deze manier sterker aan je doelen verbindt en de kans dat je ernaar leeft vergroot.


4. Zorg voor "cues"

In de hectiek van elke dag, verliezen we onze doelen vaak uit ons hoofd. Het kan helpen om geheugensteuntjes te voorzien. Je kan dit heel creatief aanpakken. Vorig jaar heb ik ervoor gekozen een collage te maken van quotes en foto’s die me herinneren aan mijn doelen en deze als achtergrond op mijn smartphone te gebruiken. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om mijn doelen in een bullet journal format te gieten en ze op een zichtbare plek in het huis te hangen.


5. Sta stil bij de "why?"

Doelen voelen leeg als ze niet gekaderd zijn binnen een groter geheel, binnen een waarde die je belangrijk vindt. Stel dat je waarde bijvoorbeeld is een liefdevolle moeder zijn, dan kan een doel dat hieruit vertrekt zijn : “1 x per week samen met de kinderen knutselen”. Stel jezelf de vraag “waarom is dit zo belangrijk voor me” en “hoe zou mijn leven eruit zien als dit doel een plekje zou krijgen”. Een doel gaat leven als er een sterke "waarom" aan vast hangt.


6. Sta stil bij mogelijke belemmeringen maar ook hulpmiddelen

Wees je bewust van de trucks die je hoofd uithaalt die je af kunnen leiden van het doel dat je voor ogen hebt. Gooit jouw hoofd je voor het lopen ook dingen toe als “vandaag niet want het regent” of “ik doe het morgen wel” of… Schrijf al die gedachten op, zodat je je bewust bent van de momenten waarop je een afslag dreigt te nemen naar oude gewoontes. Als je je bewust bent van deze gedachten en het feit dat je hoofd nu eenmaal niet altijd de beste raadgever is, krijg je meer keuzevrijheid om er al dan niet in mee te gaan.


Naast belemmeringen kan je eveneens ook stilstaan bij hulpmiddelen. Zijn er kwaliteiten of vaardigheden die je al bezit die je kunnen helpen om je doelen te bereiken? Of zijn er eerdere successen die je bereikt hebt? En hoe heb je dit toen aangepakt? Sta hier even bij stil. We hebben vaak meer kracht dan we denken.


7. Vier je successen

Vaak staan we te weinig stil bij onze successen. We gaan ons dan vooral focussen op zaken die niet zo goed gaan of waarvan we vinden dat we ze niet goed hebben aangepakt. Wees lief met en voor jezelf en beloon jezelf als je een doel kan afvinken. Hoe klein dit doel ook mag zijn. Belonen kan alle vormen aannemen, groot of klein. Je kan jezelf een wellness avond gunnen, een wandeling doen of een leuk boek kopen. It’s up to you.


8. Wees mild met jezelf

Hoe mild we voor een ander zijn, zo genadeloos en hard zijn we vaak voor onszelf. Als we een doel niet halen of een dag tegen ons doel zondigen, leveren we kritiek op onszelf. Als we zondigen en ons op chocolade storten na 2 dagen van gezonder leven, heeft ons hoofd de neiging om zaken als "het heeft geen zin meer’ naar ons toe te gooien. Vertel jezelf dat terugval menselijk is, dat we allemaal slechte dagen hebben. Probeer jezelf wat meer te benaderen zoals je bij een goede vriend of vriendin zou doen. In plaats van na 2 dagen de handdoek in de ring te gooien, kan je jezelf ook uitdagen om het dit keer ietsje langer zonder chocolade uit te houden. Een reis van 1000 stappen begint met een kleine eerste stap.Loopbaanbegeleiding bij het helpen om een motivatiebrief te schrijven regio Hasselt Genk

32 weergaven

Comments


bottom of page