top of page
Zoeken

Loopbaankronkels - Sarah Brepoels

Ik interviewde Sarah over haar loopbaan, over haar recente carrièreswitch en over de combi tussen studeren, bouwen en een full-time job. Ze deelt enkele tips vanuit haar ervaring voor mensen die net als zij op een kruispunt in hun loopbaan terecht komen.

Loopbaancoach Sarah helpt je zowel bij online loopbaanbegeleiding als offline loopbaanbegeleiding


Vertel eens iets over je loopbaan?

Ik heb gekozen voor een opleiding klinische en gezondheidspsychologie die ik aangevuld heb met een postgraduaat in Human Resources. Daarna ben ik gaan werken in HR om vervolgens toch weer de stap te zetten naar het klinische werkveld.

Momenteel werk ik als psycholoog en loopbaancoach bij Anthentiek (nu Kurago). In onze praktijk vormt “de loopbaan” het centrale thema, al werken we natuurlijk ook rond andere thema’s. Je kan iemands loopbaan niet loskoppelen van andere levensdomeinen.


Loopbaancoach en therapeut Sarah bij Kurago te Hasselt.

Heel wat van onze cliënten struggelen met de keuze “wat na het middelbaar”? Was het voor jou meteen duidelijk?

Nee helemaal niet, ik heb er sterk over getwijfeld en het mezelf inschrijven tot het allerlaatste moment uitgesteld. Ik twijfelde tussen rechten, psychologie en criminologie; hele verschillende maar tegelijkertijd beide brede opleidingen. Om de beslissing te kunnen nemen ben ik opzoekwerk gaan doen. Welke leerstof in welke opleiding aan bod kwam en waar mijn interesse het meest lag. Daarnaast ben ik gaan praten met verschillende mensen die deze richting deden. Wat de job echt inhoudt ervaar je denk ik pas op het moment dat je in het werkveld stapt. Kiezen voor een brede richting gaf me wel een bewegingsvrijheid die ik belangrijk vond op dat moment.


Na je opleiding klinische psychologie heb je gekozen voor een HR opleiding om vervolgens na enkele jaren werkervaring in HR, terug voor een klinische richting te kiezen. Dat lijkt me geen vanzelfsprekend parcours. Kan je hier iets meer over vertellen?

Ik was na mijn stage binnen klinische psychologie gewoonweg nog niet helemaal overtuigd. Ik wist niet of ik de job heel mijn leven wilde doen, al was het een positieve stage. En net omdat ik het niet zo goed wist, wilde ik voor mezelf de opties zo breed mogelijk houden. Vandaar heb ik toen de HR opleiding erbij gedaan.

Toen ik net van school kwam, was ik nog steeds wat zoekende. Maar op hetzelfde moment voelde ik heel wat druk na het afstuderen. Ik had het idee “ik moet het nu weten”. Mijn eerste job was een tijdelijke job binnen rekrutering en selectie en ik voelde dat ik daar niet helemaal op mijn plaats zat. De job sloot niet aan bij mijn kwaliteiten of energiegevers. Ook het commerciële stuk lag me totaal niet. Zoiets merk je pas als je bezig bent en dat is lastig. Je hoofd zegt je immers “je hebt niet de juiste keuze gemaakt”.


Ik heb me de vraag gesteld wat mis ik in deze job? En wat vertelt me dat over wat ik belangrijk vind in een job? Ik denk oprecht dat deze ervaring me bewuster heeft gemaakt van mijn loopbaanwaarden en de richting die ik uit wou op professioneel vlak. Soms moet je echt van iets proeven om te weten of het je ligt. Ik heb er vervolgens voor gekozen om me volledig toe te leggen op het klinische stuk en de pure HR achter me te laten.

"Soms moet je echt van iets proeven om te weten

of het je ligt."


Al moest ik wel geduld hebben in deze overstap. Zulke carrièreswitch vindt niet plaats van vandaag op morgen. Ik heb stap voor stap werkervaring moeten opbouwen in de richting die ik op wilde. Ik heb het klinische lange tijd gecombineerd met een job in HR, op een bepaald moment combineerde ik zelfs 3 jobs. Een hele pittige periode, maar ik ben blij met de weg die ik heb afgelegd, want intussen kan ik volledig doen waar mijn hart ligt.

Mooi dat je er zulke leerervaring van hebt kunnen maken. Heb je tips voor mensen die zich bevinden in een job die niet de ware blijkt te zijn?

Ik denk dat een nieuwe weg inslaan beangstigend kan zijn, maar dat je je niet moet laten afschrikken door hindernissen die je onderweg kan tegenkomen. Het kan je helpen om je loopbaandoelen op te delen in tussendoelen. Zo kan je stap voor stap toe werken naar datgene wat voor jou belangrijk is. Zelf ben ik ook stapsgewijs bewogen van een job in HR naar eentje als klinisch psycholoog in een groepspraktijk.


"Een nieuwe weg inslaan kan beangstigend zijn,

maar je moet je niet laten afschrikken door

hindernissen die je onderweg kan

tegenkomen."


Gedragstherapeut, klinisch psycholoog en loopbaancoach Sarah.

Op dit moment zit je ook in een drukke periode, je combineert een full-time job met een bouw en een opleiding gedragstherapie. Hoe is dat?


Ik denk dat het goed is dat je voor jezelf de balans tussen werk, opleiding en alles wat zich in je privéleven afspeelt, bewaart. Balans is voor iedereen anders. Enkel jij kan die bewaken en bepalen wanneer je tijdsverdeling aanvoelt als in evenwicht. Er bestaat geen one size fits all.

Op sommige momenten zal je werk misschien meer op de voorgrond staan en op andere momenten je privé. Het één is niet persé beter of slechter. Het is vooral belangrijk dat je zelf de vinger aan de pols kan houden en zorgt dat je tijdig kan ingrijpen als je voelt dat het niet meer goed zit. Door bijvoorbeeld in dialoog te gaan met je werkgever, meer energiegevers in je privé te brengen of door hulp te zoeken als je er niet alleen uit komt.

"Er bestaan geen one size fits all als het gaat om balans werk-privé."


Je ondersteunt dagelijks mensen die vastlopen in hun loopbaan. Hoe zou je jouw manier van loopbaanbegeleiding geven beschrijven?

In eerste instantie denk ik aan doelgerichtheid. Ik probeer met cliënten toe te werken naar concrete loopbaandoelstellingen, die ze zelf geformuleerd hebben en waar ze zich zelf in kunnen vinden.

Ook betrokkenheid speelt een belangrijke rol voor me. Ik ben oprecht geïnteresseerd in het loopbaanverhaal van de cliënt en wil langs de cliënt staan in mijn begeleiding, een soort klankbord zijn.

En als laatste zou ik voor samenwerking gaan. Omdat het gaat om samen reflecteren over iemands loopbaan. Je levert in een loopbaantraject immers samen inspanningen om het maximale uit zulk traject te halen.


Ben jij geïnteresseerd in een loopbaan-traject bij Anthentiek? Of loop jij vast in het maken van je studiekeuze en kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Contacteer ons dan, we gaan graag met je op weg.

56 weergaven

Comments


bottom of page