top of page
Zoeken

Ontslagen? Wat nu?


Ontslagen: wat nu?

Plots roept je baas zich bij je en vertelt je dat je ontslagen bent. Het bedrijf draait minder omzet en ze moeten noodgedwongen afscheid nemen van een aantal medewerkers. Jij bent er 1 van. Voor je het goed en wel door hebt, spreken jullie over dingen als “opzeg” en “laatste dag”.


Rouwen bij ontslag is niet ongewoon. Een loopbaantraject bij Kurago helpt je terug op weg.

Helaas is bovenstaand verhaal de harde realiteit voor heel wat mensen. Ook op het gebied van werkgelegenheid in bepaalde sectoren, laat COVID immers zijn sporen na.


We onderschatten heel vaak de impact van een ontslag of van een faillissement.

Horen dat je je baan verliest of je zaak failliet zien gaan, doet de grond onder je voeten vandaan zakken. Je kan overvallen worden door allerlei emoties en je boos en verdrietig voelen.


Het klinkt misschien een beetje raar maar je job verliezen vraagt “rouwen”. Net zoals je doet wanneer je een dierbare verliest. Je verliest immers “je rol als medewerker” en alle zaken die erbij horen die belangrijk voor je zijn (collega’s, klanten, dagbesteding, inkomen…)


Rouwen: 2 kanten, 2 peddels

Ontslagverwerking na ontslag in Hasselt. Kurago staat je bij met loopbaancoaches.

Maar hoe loopt zo'n rouwproces dan? Een tijdje geleden sprak ik met Liese Vijfeijken van Ik&Gij. Liese is een experte voor wat betreft rouw. Zij begeleidt in haar praktijk dagelijks mensen die struggelen met verlieservaringen.


Tijdens ons gesprek vergeleek ze het rouwproces met varen met een kano. Wanneer je gaat kanoën is het belangrijk dat je aan twee zijden peddelt. Anders geraak je niet vooruit of blijft rondjes draaien… Net als kanoën, vraagt ook rouw aan 2 kanten peddelen: je moet voldoende aandacht schenken aan de verlieskant zonder de” hoe verder?” kant uit het oog te verliezen…


Vaak genoeg komen mensen vast te zitten omdat ze maar aan 1 kant peddelen. Peddel je voornamelijk aan de verder kant, dan heb je waarschijnlijk de dag na je ontslag al 10 sollicitaties uitgestuurd en je hele huis aan de kant gezet. Zit je vast in de verlies kant, sluit je je misschien al maanden of jaren op in boosheid of verdriet of breng je het overgrote deel van de dag al piekerend op de zetel door (vergeef me de zwart-wit voorbeelden – ze zijn om een punt te maken! J)


De boodschap is: je kan niet zomaar aan 1 kant gaan wonen en de andere kant negeren. Beide kanten verdienen ruimte.
Ontslagen in Hasselt? Geef je gevoelens na een ontslag de nodige ruimte. De loopbaancoaches bij Kurago in Hasselt helpen je terug op weg.

Maar hoe doe je dat dan ; peddelen aan de rouwkant?

Allereerst nodig ik je uit om de gevoelens die je overvallen na een ontslag ruimte te geven. Boosheid, angst, verdriet. Niet alleen zijn deze emoties perfect normaal. Ze wegduwen is net zo effectief als het onder water proberen houden van een plastieken bal…Je armen worden er moe van en de bal kan op elk moment met volle kracht weer naar boven komen.


Hoe je die emoties ruimte wilt geven, kies je helemaal zelf. Misschien heb je behoefte om over het verlies van je baan te praten met mensen die je graag ziet of met een loopbaancoach/psycholoog (je bent meer als welkom!) Of misschien maak je graag ellenlange wandelingen om voor jezelf te zorgen in je pijn en verdriet.


Jij bepaalt… want hoe graag we soms ook zouden willen er is geen 10stappen plan in “omgaan met pijn”. Stel jezelf de vraag wat jij nodig hebt. Niet met de insteek om de pijn te doen verdwijnen (pijn is nu eenmaal de schaduwkant van ergens belang aan hechten, van iets graag zien) maar met de insteek om voor jezelf te zorgen in pijn…


Na een ontslag kan je ook geplaagd worden door allerhande pijnlijke gedachten die gaan van “wat als”, “had ik maar” of “zie je wel, ik ben niet goed genoeg”. Dit is wat ons hoofd doet: het gaat “probleem oplossen”, zich een weg uit de situatie denken, weg van pijn. Je wilt jezelf telkens de vraag stellen: hoe werkt deze gedachte voor me? Draagt dit bij aan mijn rouwproces, helpt dit me om de pijn te dragen of om verder te gaan?


Zo niet, kijk eens of je je gedachten kan laten wegdrijven, zoals wolken op een bewolkte dag…Er een beetje afstand van kan nemen. Wetende dat ze niets over jou zeggen, maar enkel over de werking van je hoofd of over wat je ooit in een ver verleden over jezelf geleerd hebt…
Ontslagen op je werk in Hasselt? Volg een loopbaantraject bij Kurago. Een loopbaancoach zal je helpen om je loopbaan verder uit te stippelen.

En hoe zit het dan met de “verder” kant?

Dan is er ook nog de verder kant… Hier wil je gaan kijken hoe je je leven en loopbaan verder vorm wilt geven na je ontslag. En ook hier is er geen one size fits all. Er zijn cliënten die graag vrij snel weer een job induiken die bij hen past en er zijn cliënten die wat tijd nodig hebben om alles op de plaats te zetten of hun ontslag willen benutten om een radicale carrièreswitch te doen en lang uitgestelde plannen tot leven te brengen.


Voel je je klaar om te verhelderen hoe verder op professioneel gebied, dan kan een loopbaancoach je helpen…Samen kunnen jullie kijken naar wat je belangrijk vindt in je werkende leven (je waarden), naar wat je echt energie geeft en naar waar je sterktes liggen om zo je loopbaanpad verder uit te stippelen. Misschien kan dit pijnlijk einde wel het nieuwe begin zijn om een mooi nieuw loopbaanavontuur.


Wist je trouwens dat je zolang je in je opzeg zit en dus officieel werkend bent, je loopbaancheques kan aanvragen? Hiervoor moet je wel 7 jaar werkervaring kunnen voorleggen. De cheques zorgen ervoor dat je maar 10 euro betaalt voor een loopbaangesprek.


Wil je meer info? Ben je op zoek naar iemand die met je mee kanoot? Geef ons gerust een seintje. We varen graag met je mee.


62 weergaven

留言


bottom of page