top of page
Zoeken

Een motivatiebrief schrijven: (on)zin!

Tijdens loopbaanbegeleidingsgesprekken krijg ik regelmatig de vraag: Een motivatiebrief is dat eigenlijk nog nodig? En wat zet je daarin? Vertelt een cv niet het hele verhaal?


Zelf zijn we momenteel druk op zoek naar een nieuwe collega en telkens ik een sollicitatie binnenkrijg met enkel een cv, blijf ik op mijn honger zitten. Ik wil de persoon die solliciteert graag leren kennen en ben oprecht benieuwd naar waarom hij of zij besloten heeft om bij ons te solliciteren. Een cv met je personalia, ervaring, opleiding… vertelt me maar de helft van het verhaal. Ik kan er geen “waarom” uit halen. En laat die "waarom" nu net erg belangrijk zijn.


Zij die zich al eerder in het sollicitatiedoolhof begeven hebben, zijn misschien al wel bekend met het concept motivatiebrief. En misschien zelfs met de struggle waarbij je naar een mooi, vers geopend Word document staart terwijl je hoofd je de gedachte “hoe moet ik hier in godsnaam aan beginnen?” toegooit.


Loopbaanbegeleiding om je te helpen met een motivatiebrief te schrijven in Hasselt Genk Limburg

Een goede motivatiebrief moet volgens mij antwoord bieden op 3 kernvragen:

1. Waarom solliciteer je voor deze job?

Waarom kies je specifiek voor deze job met dit unieke takenpakket? Het zal je misschien niet verrassen, maar antwoorden als ik vond deze job op de VDAB en het was dichtbij, zijn hier niet aan de orde. Dit is het stuk waarin je mag uitweiden over hoe de job waarvoor je solliciteert taken omvat waar je warm van wordt of hoe de job aansluit bij je waarden (b.v. betekenis hebben voor andere mensen).


2. Waarom ben jij de juiste persoon voor deze job?

Hier wil je je mogelijk toekomstige werkgever laten zien dat jij de geknipte persoon bent voor deze functie. Misschien kan je uitweiden over hoe jouw kwaliteiten aansluiten bij de functie of kan je vertellen over eerdere ervaring in de sector (d.m.v. opleiding of werkervaring). Heb je geen van bovenstaande, geen paniek, ook met een portie motivatie om je in de job te smijten kom je een heel eind.

3. Waarom kies je voor deze organisatie?

Waarom kies je er specifiek voor om te solliciteren voor deze organisatie? Kijk eens op de website, zorg dat je een gevoel hebt van waar de organisatie voor staat. In welke mate kan je je vinden in waarden, visie en missie? Kortom in welke mate sta je achter hetgeen de organisatie wilt doen en waar ze voor willen staan?


De meeste sollicitatiebrieven die ik lees, geven vooral een antwoord op vraag 2: “waarom moet je mij kiezen voor de job?”. Punt 1 en 3 zijn echter net zo belangrijk. Als recruiter of werkgever wil je namelijk ook weten waarom de sollicitant voor jouw organisatie en de job die je aanbiedt, kiest. Je hoopt natuurlijk dat je nieuwe aanwinst binnen het team past. Plus de kans dat je iemand werft die een tijd bij de firma blijft, vergroot op het moment dat je iemand selecteert die met hart en ziel voor jouw vacature en organisatie kiest.


Dus is een cv of een linkedin profiel voldoende? Nope, zie een motivatiebrief als een unieke kans om je sollicitatie wat meer persoonlijkheid te geven. Een kans om jezelf en je motivatie te laten zien. Want we zijn allemaal meer als wat data op een cv. Toch?


Loopbaanbegeleiding bij het helpen om een motivatiebrief te schrijven regio Hasselt Genk

Kan je hulp gebruiken in het sollicitatieproces? Zoek je ondersteuning in het schrijven van je motivatiebrief of iemand die gewoon even meekijkt en je waar nodig feedback geeft. Je bent meer als welkom. Stuur een mailtje naar info@anthentiek.be of bel ons op 0470 61 98 26.


Ann

102 weergaven

Comments


bottom of page