top of page
Zoeken

Waarom solliciteren pijn kan doen


Dat solliciteren soms hard werken is en niet altijd even vlot verloopt, hoef ik de sollicitanten onder ons niet uit te leggen. Tijdens de zoektocht naar een leuke, waardegerichte job komen we (hoe hard we ook ons best doen), meestal ook in contact met enkele doodlopende wegen, afwijzingen of bijna’s- maar net niet.


Misschien is het volgende scenario wel herkenbaar? Je doet je uiterste best om een mooie cv of motivatiebrief op te stellen en krijgt vervolgens een negatief antwoord op je sollicitatie of zelfs geen antwoord. Allerlei gedachtes als “je had dan ook niet het juiste diploma” of “je bent ook maar 1 in een dozijn” komen voorbij. Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek, zit je na te denken over “de indruk die je zou gaan nalaten” en bedenk je wat je het beste zou kunnen antwoorden als ze je vragen naar het gat op je cv.


Een concrete stap zetten naar een andere job gaat samen met je kwetsbaar opstellen en met het risico op afwijzing. Dat we het met zijn allen zo moeilijk hebben met afwijzing, hoeft niet verrassend te zijn. Als we teruggaan naar de oertijd, was afgewezen worden of uit je “stam” gezet worden dan ook regelrecht levensbedreigend. Je zag je levenskansen zienderogen dalen. Ook al is dit uiteraard vandaag niet meer het geval, ons hoofd is hier nog niet helemaal in mee en ook gevoelens van angst of pijn zijn voor de meesten onder ons niet onbekend. Vaak zien we een afwijzing als een bevestiging van ons verhaal, als een bevestiging van de nare dingen die we over onszelf denken.


Weigering tijdens sollicitatie. Hoe goed solliciteren? Volg een training bij Kurago.

Nu, ik hoor jullie denken ; “allemaal mooi en aardig, maar wat kunnen we nu eigenlijk met deze angst voor afwijzing”. Hieronder alvast vier tips:


1. Hou je “why” voor ogen

Hou jezelf voor ogen wat je echt wilt, waar je naar toe wilt en welke elementen je zoekt in een toekomstige job. Misschien ben je op zoek naar persoonlijke groei, wil je van betekenis zijn voor een ander of wil je nu even de klemtoon leggen op je rol als moeder of vader. Helaas is er geen verandering mogelijk zonder je kwetsbaar op te stellen. Persoonlijk helpt het me om mijn “WHY” steeds goed voor ogen te houden. Maar we zijn steeds meer bereid om ongemak te dragen als er iets moois aan de andere kant op ons te wachten staat.

Een loopbaancoachingstraject kan je ondersteunen in het duidelijk krijgen van je waarden en kan je een kompas bieden. In de hectiek van elke dag of in het proces van angst of pijn uit de weg gaan, raken we immers maar al te snel de richting kwijt. En laat richting nu net een houvast bieden in moeilijke omstandigheden.


2. Wat kan je helpen?

Sta stil bij wat je kan helpen om ondanks de angst die er zit toch de stap te zetten naar dat wat belangrijk voor je is. Kan je jezelf steunen in het solliciteren voor die enge functie waar je stiekem van binnen toch helemaal warm van wordt? Of is het misschien aan te raden om hulp in te roepen vanuit je netwerk? Het helpt ook om je doel in kleine stapjes op te delen (cv aanpassen, website onderzoeken, motivatiebrief schrijven). Of misschien kan je de nodige ondersteuning vinden in een loopbaanbegeleiding of in een therapeutisch traject? Bedenk hoe je “een vriend” zou kunnen zijn voor jezelf in het soms lastige proces van solliciteren.


3. Je kan meer dragen als je denkt

Weet dat wij mensen meer kunnen dragen dan we denken. Al zal een afwijzing natuurlijk pijn doen en een sollicitatie eng zijn, het bewandelen van een pad dat niet bij je past is nog pijnlijker op de lange termijn. En misschien is het ook wel een beetje zoals Brene Brown – auteur van de kracht van kwetsbaarheid - zegt, misschien is het net die angst voor afwijzing die we kunnen gebruiken als indicatie dat we iets verdomd moedigs doen, iets wat er echt toe doet.


4. Maak kennis met de trucs van je hoofd en het daaropvolgende gedrag

Blijf eens bewust stilstaan bij je angst en bij welke dingen je hoofd je te vertellen heeft over een mogelijke afwijzing. Zijn er rampscenario’s, oordelen over jezelf of kritische bedenkingen die jouw richting uitgestuurd worden? Wat ga je doen als deze scenario’s je vangen? Welke mechanismes heb je opgebouwd in het omgaan met je angsten en zijn ze echt helpend? Ben je dingen uit de weg aan het gaan zoals bijvoorbeeld niet solliciteren op die job die zo leuk lijkt of doe je jezelf misschien onaantastbaarder voor als je vrienden vragen hoe het solliciteren lukt? Of misschien pas je je in een sollicitatiegesprek wel zodanig aan de ander aan, dat je verwijderd raakt van wie je bent en wilt zijn.

Ons hoofd is nu eenmaal niet altijd de beste raadgever. Observeer wat er te observeren valt en sta eens stil bij de kosten hiervan. Bewustzijn van je gedachten en je gedrag helpt je om in de toekomst anders te doen.

Kan jij hulp gebruiken bij je sollicitatieproces? Of zou je graag stappen zetten in een richting die er toe doet, neem dan contact met ons op via info@anthentiek.be of bel ons op 0470 61 98 26.


83 weergaven

Comments


bottom of page