Zoeken

Thuiswerken met kinderen

Voor velen van ons staat de corona-crisis gelijk aan thuiswerken. En net dit thuiswerken is niet altijd even vanzelfsprekend met kinderen in de buurt. Waar we onze rol als moeder of vader normaal net iets gemakkelijker gescheiden kunnen houden van die als medewerker, lopen ze thuis allemaal door elkaar. Het is duidelijk dat deze corona-tijd niet enkel van onze kinderen, maar ook van ons als ouders heel wat aanpassing vraagt. Omdat ik nieuwgierig was naar thuiswerken met kinderen in tijden als deze, belde ik enkele collega’s met kindjes tussen 2 en 6 jaar op om hen te vragen naar moeilijkheden en enkele tips. Ik vind het namelijk belangrijk dat jullie weten dat we allemaal hierin vastlopen en hoop dat door een schrijfsel als dit, we wat steun en herkenning vinden bij elkaar.

Wat zijn de moeilijkheden in het thuiswerken met kinderen?

Liese: Ik vind het het lastigst om verschillende rollen te moeten combineren. Alles loopt door elkaar: van een skypegesprek met collega’s tot een kind dat naar de wc moet. Dat continue switchen vraagt veel energie.

Katia: Het is alsof je constant AAN staat. Je bent of met je werk bezig, want daar verwacht men van alles of met de vragen die er van je kind komen. Die momenten van even niks waar ik even niet mama of medewerker ben, die mis ik wel. Je hele vangnet valt weg (ouders, school, grootouders, crèche…)

Liese: Ik merk ook dat de kinderen het nog als een soort vakantie zien. Ze begrijpen niet goed dat je thuis bent, maar geen 100 procent aandacht voor hen kan hebben. Ze zijn immers gewend dat als mama en papa thuis zijn (bv. in het weekend) er veel aandacht hun richting uitkomt.

Anja: Ook de video meetings zijn een echte uitdaging :). Je hebt al een partner nodig die hen afleidt zodat jij eventjes een telefoontje kan plegen.

Julie: Ietwat oudere kinderen zijn soms eventjes zoet met hun huiswerk of kunnen eventjes zelfstandig buiten spelen. Zo heb jij even een momentje om die conference call te plegen. Bij kleine kinderen is dat een ander verhaal. Hun concentratiespanne is een stuk kleiner. Je moet ze steeds iets nieuws aanbieden. Dat is dan ook meteen een tip, zorg dat je hen voldoende dingen aanbiedt (van knutselen, tot spelen met lego, tot helpen met koken of samen een vieruurtje eten). Op internet vind je ook heel wat tips voor activiteiten met kinderen. Ook de berentocht die nu georganiseerd wordt, vinden ze fantastisch. Ik probeer ook elke dag even met hen naar buiten te gaan. Even fietsen of even op de trampoline razen, helpt hen ook om de nodige energie kwijt te geraken.


Thuiswerken met kinderen omwille van Corona. Tips & tricks bij Kurago Hasselt.

Hebben jullie tips voor mensen die zelf moeten thuiswerken met kinderen?

Anja: Ik denk dat afstemmen, als je dat kan en je een partner hebt die thuis is, erg belangrijk is. We hebben een gezamenlijke planning in de keuken hangen. Hier schrijven we op wie wanneer belangrijke meetings heeft en wie wanneer beschikbaar is. We proberen zoveel als kan in blokken te werken want multitasken en voortdurend switchen tussen taken werkt niet.

Katia: Ik denk dat het voor kleine kindjes ook interessant is om je afwezigheid visueel te maken. Je kan bijvoorbeeld een fietslampje gebruiken en hen uitleggen dat als het op rood staat ze mama of papa niet mogen storen en als het uit staat dat het wel kan.

Julie: Ik merk ook dat ik op het begin heel erg probeerde om een hele strakke structuur te hanteren. Een soort gevoel van controle te bewaren. Dat schema ligt intussen in de vuilbak. Enkel de basisstructuur is behouden. Er is ontbijt, lunch en avondeten. Ik kleed hen ‘s ochtends nog steeds aan en ze gaan nog steeds op tijd naar bed. Ik denk wel dat die basisstructuur kan helpen om straks de overstap terug naar het gewone leven niet te groot te maken.

Katia: Ik vind het ook belangrijk om hen in verbinding te houden met leeftijdsgenootjes en mensen die belangrijk voor hen zijn. Zo skypen we wel eens met de juf of met andere klasgenootjes en ouders. Er is ook een app groepje van alle ouders waarin we tips en bezorgdheden delen.

Anja: Ergens zie ik ook wel het mooie van dit alles, al begrijp ik dat dit voor sommigen gek zal klinken. Ik merk dat ik meer rust vind, minder gejaagd door het leven ga. Ik kan het ‘s ochtends bijvoorbeeld een stuk rustiger aan doen, hoef geen boterhammen in te pakken en hoef minder aandacht te besteden aan wat ze aandoen. Waar ik vroeger de vrije tijd met hen zou invullen door dingen te gaan doen, erop uit te trekken, speel ik nu meer met hen. Ik heb het gevoel dat ik voor dit alles vooral bezig was met een hele to do list af te werken, waar de kinderen dan in moesten passen. Ik vond het soms lastig wanneer ze afkwamen met van alles en mij uit mijn to do lijst, uit mijn wereld haalde. Nu zit ik meer in hun wereld en ik zie dat dat werkt. Ik hoop dat ik dat kan blijven vasthouden.

Tot slot zou ik zelf nog 3 tips willen toevoegen voor de ouders onder ons, die elke dag jonglerensom alle verschillende ballen in de lucht te houden.

  1. Wees mild voor jezelf. Natuurlijk proberen we met zijn allen om ons kind niet consistent de ipad in de handen te duwen of proberen we televisieuren te beperken. Maar je bent mens, we zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje en je doet wat je kan. En het is heus ok als de lat in tijden als deze wat lager ligt als ouder en als medewerker.

  2. Zowel jouw emoties als die van je kinderen verdienen ruimte. Het is logisch dat we met zijn allen angstig zijn. Laat ze erover vertellen of als dat lastig is, tekenen of schrijven. Geef hen (en jezelf liefst ook) de steun die ze nodig hebben.

  3. Tot slot zou ik je willen uitnodigen om jezelf de vraag te stellen hoe je wilt dat je kinderen terugkijken op deze crisis-periode? Wat hoop je dat ze onthouden, hoe hoop je dat ze op jou terugkijken in deze periode? We gunnen je dat je hier zo goed als kan naar toe kan bewegen.

Heb jij nog tips voor andere ouders die thuiswerken? Deel ze dan gerust met ons.

Kan je zelf wat extra ondersteuning gebruiken in het vinden van balans werk-privé of in het omgaan met de extra stress die op je bord is komen te liggen? Neem dan gerust contact met ons op via info@anthentiek.be. We zijn er graag voor je.

7 weergaven